سفارش تبلیغ
صبا ویژن
چشمها پیش قراولان دلهایند . [امام علی علیه السلام]
لوگوی وبلاگ
 

آمار و اطلاعات

بازدید امروز :23
بازدید دیروز :1
کل بازدید :10915
تعداد کل یاداشته ها : 32
103/2/31
3:44 ع
مشخصات مدیروبلاگ
 
محمدکریمی درچه[0]

خبر مایه

 فلسف? حج از منظر نهج البلاغه

نهج البلاغه حضرت علی(ع)،در خطبه ها و نامه هایی در مورد ابعاد مختلف حج از جمله: آداب، احکام، فلسفه و دیگر مسائل حج سخن می گویدبه طوری که در پایان خطب? اول به بیان عظمت، اسرار و فلسفه حقیقی حج می پردازد. در این بخش در نظر داریم که شرح و تفسیر این خطبه رااز کتاب «پیام امام امیرالمؤمنین(ع)» نوشته آیت الله مکارم شیرازی که شرحی تازه و جامع بر نهج البلاغه است را با کمی حذف و اضافات به صورت مختصر و مفید ارائه دهیم.

 

حضرت علی (ع) در پایان خطبه اول، با بیانی دقیق و لذیذ در بیان فلسفه حج می فرماید: «و فرض علیکم حجّ بیته الحرام الّذى جعله قبلة للانام یردونه ورود الانعام و یألهون الیه ولوه الحمام و جعله سبحانه علامة لتواضعهم لعظمته و اذعانهم لعزّته و اختار من خلقه سمّاعا اجابوا الیه دعوته و صدّقوا کلمته و وقفوا مواقف انبیائه و تشبّهوا بملائکته المطیفین بعرشه، یحرزون الارباح فى متجر عبادته و یتبادرون عنده موعد مغفرته جعله سبحانه و تعالى للاسلام علما و للعائذین حرما فرض حقّه و اوجب حجّه و کتب علیکم وفادته فقال سبحانه: و للّه على النّاس حجّ البیت من استطاع الیه سبیلا و من کفر فانّ اللّه غنیّ عن العالمین؛ (خداوند) حجّ بیت اللّه الحرام (خانه گرامى و محترمش) را بر شما واجب کرده است، همان خانه‏اى که آن را قبله مردم قرار داده است که همچون تشنه کامانى که به آبگاه مى‏روند به سوى آن مى‏آیند و همچون کبوتران به آن پناه مى‏جویند. خداوند، حج را علامت فروتنى در برابر عظمتش قرار داده و نشانه‏اى از اعتراف به عزّتش و از میان خلق خود، شنوندگانى را برگزیده که دعوت او را اجابت کرده و سخنانش را تصدیق نموده‏اند و در جایگاه پیامبران الهى وقوف کرده و به فرشتگانى که بر گرد عرش الهى مى‏گردند، شبیه مى‏شوند. سودهاى فراوانى در این تجارت خانه عبادت الهى به دست آورده و به سوى میعادگاه آمرزش و مغفرتش مى‏شتابند. خداوند متعال این خانه را پرچم (یا علامتى) براى اسلام قرار داده و حرم امنى براى پناه‏جویان. اداى حقّ آن را واجب شمرده و حجّ آن را لازم کرده، و بر همه شما زیارت خانه‏اش را به‏ طور دسته‏جمعى مقرّر داشته و فرموده است: براى خدا بر همه مردم است که آهنگ خانه او کنند آنها که توانایى رفتن به سوى آن را دارند و هر کس کفر ورزد (و حجّ را ترک کند به خود زیان رسانده) خداوند از همه جهانیان بى‏نیاز است.»

شرح و تفسیر خطبه

درخطبه اول نهج البلاغه آفرینش جهان و مراحل مختلف سیر انسان تا بعثت پیامبر اکرم(ص) مورد بحث قرار می گیرد و در پایان خطبه، در میان هم? وظایف اسلامی به بیان فلسفه حج می پردازد که این مسأله مفهوم و معنای خاصی دارد، چنانچه آیت الله مکارم شیرازی بر این باور است که این نحوه بیان به این معنا است که حج بیت اللّه، عصاره اسلام و در برگیرنده مسائل مهمّ فردى و اجتماعى و تربیتى و اخلاقى و سیاسى است.در آغاز، سخن از مسأله وجوب حج مى‏گوید و با تعبیرات بسیار لطیف و زیبا، مسلمین جهان را به انجام این فریضه بزرگ الهى تشویق مى‏نماید. سپس در توصیفى براى خانه کعبه مى‏فرماید: «همان خانه‏اى که خداوند آن را قبله همه مردم قرار داده است». در هر شبانه‏روز، چندین بار رو به سوى آن مى‏کنند و مرکز دایره صفوف جماعت آن، رمز وحدت همه مسلمین جهان است. آن گاه در توصیف دیگرى از این خانه بزرگ و مراسم واقعى حج که عاشقان بى‏قرار الهى را به سوى خود دعوت مى‏کند، مى‏فرماید: «آنها همچون تشنه‏کامانى که به آبگاه مى‏روند به سوى آن مى‏آیند و همچون کبوتران به آن پناه مى‏جویند». به راستى آنها که معناى حج را درک مى‏کنند، همین گونه به سراغ خانه خدا مى‏آیند، قلب و روح خود را با آن شستشو مى‏دهند و از معنویت و روحانیّت حج با تمام وجود بهره مى‏گیرند و از شرّ شیاطین و هواى نفس و بلاى گناه به آن پناه مى‏جویند، عاشقانه زمزمه لبیک سر مى‏دهند و مشتاقانه سعى صفا و مروه مى‏کنند و پروانه‏وار به گرد شمع کعبه، مى‏گردند.

 تشبیه به انعام یا به خاطر تواضع فوق العاده حجّاج بیت اللّه است یا اشاره به بى‏قرارى و بى‏تابى آنها به هنگام هجوم به سوى کعبه و طواف مى‏باشد. این گونه تعبیرات در عرف عرب مفهومى متفاوت با عرف ما دارد. و تشبیه حجاج به حمام(کبوتر) به خاطر آن است که این پرنده، رمز محبّت و صلح و صفا و امنیّت و زمزمه آمیخته به شوق است. جالب توجّه این که اوّلین نقطه شروع حج همان احرام و گفتن لبیک است، لبیکی که مفهومش اجابت دعوت الهى است. آرى! خدا زوّار خانه‏اش را به میهمانسراى بزرگش دعوت نموده و آنها لبیک گویان در حالى که دلها پر از شوق و سرها پر از عشق و هواى اوست به سوى خانه‏اش حرکت مى‏کنند و خود را در جوار قرب او مى‏بینند و نخستین اثر آن آشکار شدن جوانه‏هاى تقوا و معنویّت در دل و جان آنهاست.

 سپس حضرت علی(ع) به یکى از فلسفه‏هاى حج پرداخته، مى‏فرماید: «خداوند سبحان حج را علامت فروتنى در برابر عظمتش قرار داده و نشانه‏اى از اعتراف به عزّتش». زیرا مناسک و مراسم حج مشتمل بر اعمال و رفتار بسیار متواضعانه‏اى است که در برابر حق انجام مى‏شود و هیچ عبادتى در میان عبادات تا این حد، نشانه‏هاى تواضع در آن نمایان نیست، احرام بستن و از تمام لباس و زر و زیورها به دو قطعه پارچه ندوخته قناعت نمودن و طواف خانه خدا و سعى صفا و مروه و وقوف در بیابان عرفات و مشعر و منى و رمى جمرات و تراشیدن سر، همه اعمالى است متواضعانه که در برابر عظمت پروردگار انجام مى‏گیرد و به راستى غرور و تکبّر و نخوت هر انسانى را در هم مى‏شکند.

سپس به این حقیقت اشاره مى‏کند که قرار گرفتن در صفوف حاجیان و زائران بیت اللّه، افتخار بزرگى است که خداوند به گروهى از بندگانش بخشیده و مى‏فرماید: «و از میان خلق خدا شنوندگانى را برگزیده که دعوت او را به سویش اجابت کرده و سخنش را تصدیق نموده‏اند». در احادیث اسلامى آمده است که زمانی ابراهیم و اسماعیل مأمور بناى خانه خدا شدند، خداوند به ابراهیم دستور داد که مردم را با صداى رسا به حج دعوت کند. او عرضه داشت: صداى من به جایى نمى‏رسد، خداوند فرمود: بر تو صدا زدن و بر من رساندن، ابراهیم بر فراز مقام که در آن روز به خانه کعبه چسبیده بود قرار گرفت، مقام مرتفع شد تا آنجا که از کوهها برتر گشت، ابراهیم انگشت در گوش خود گذاشت و با صداى بلند در حالى که رو به شرق و غرب کرده بود گفت: «اى مردم حجّ خانه خدا بر شما مقرّر شده است دعوت خدا را اجابت کنید» و تمام کسانى که در پشت دریاهاى هفتگانه و در میان مشرق و مغرب تا انتهاى زمین بودند بلکه کسانى که در پشت پدران و رحم مادران قرار داشتند، صداى او را شنیدند «و لبّیک اللّهمّ لبّیک» گفتند. در بعضى از روایات آمده است، آنها که لبّیک گفتند به تعداد لبیک گفتنهایشان موفّق به انجام حجهاى متعدّد مى‏شوند و آنها که نگفته‏اند توفیقى نصیبشان نخواهد شد.

و حضرت مى‏فرماید: «آنها (حجّاج بیت اللّه) در جایگاه پیامبران الهى وقوف کرده و به فرشتگانى که به گرد عرش الهى مى‏گردند شبیه مى‏شوند». تعبیر به «مواقف انبیا» به خاطر آن است که پیامبران زیادى بعد از ابراهیم و حتّى طبق روایاتى قبل از ابراهیم به زیارت این خانه توحید شتافتند و تعبیر به تشبّه به فرشتگان به خاطر آن است که خانه‏اى درست بر فراز خانه کعبه در آسمانها قرار دارد که فرشتگان بر گرد آن طواف مى‏کنند. در ادامه اسرا حج مى‏افزاید: «آنها سودهاى فراوانى در این تجارتخانه عبادت الهى به دست مى‏آورند و به سوى میعادگاه آمرزش و مغفرتش مى‏شتابند». تعبیر به «یحرزون، انبار مى‏کنند» و «ارباح، سودها» و «متجر، تجارتخانه» تعبیرات لطیفى است که این برنامه مهم معنوى را با برنامه محسوس و ملموس مادّى که براى همگان قابل درک است، تشبیه مى‏کند و راستى چه تجارتى برتر و بالاتر از عملى که اگر صحیح انجام شود انسان از تمام گناهانش پاک مى‏شود! درست مانند روزى که از مادر متولد شده است. در بخش پایانی مى‏افزاید: «خداوند متعال این خانه را پرچمى (یا علامتى) براى اسلام قرار داده و حرم امنى براى پناه‏جویان». به راستى خانه کعبه، پرچم بزرگ اسلام است که همیشه در اهتزاز مى‏باشد و مسلمین گرد آن جمع مى‏شوند و استقلال و عظمت و عزّت خود را در مراسم آن مى‏جویند و هر سال روح تازه‏اى با مشاهده آن در کالبد مسلمین جهان دمیده مى‏شود و خون تازه‏اى در عروقشان به جریان مى‏افتد. سپس بعد از ذکر این همه فضایل و اسرار به مسئله واجب بودن زیارت خانه خدا اشاره کرده، مى‏فرماید: «خداوند اداى حقّ آن را واجب شمرده و حجّ آن را لازم کرده و بر همه شما زیارت آن را به طور دسته‏جمعى مقرّر داشته و فرموده است: و براى خدا بر همه مردم است که آهنگ خانه (او) کنند- آنها که توانایى رفتن به سوى آن را دارند، و هر کس کفر ورزد (و حج را ترک کند به خود زیان رسانده) خداوند از همه جهانیان بى‏نیاز است».       التماس دعا....

منبع: ناصر مکارم شیرازی، پیام امام امیرالمؤمنین(ع)، ج1، ص259-253، قم: دارالکتب الاسلامیه، چاپ اول، 1375.