سفارش تبلیغ
صبا ویژن
پرخوری، حجاب تیز فهمی است [امام علی علیه السلام]
لوگوی وبلاگ
 

آمار و اطلاعات

بازدید امروز :1
بازدید دیروز :1
کل بازدید :10878
تعداد کل یاداشته ها : 32
103/2/19
2:9 ع
مشخصات مدیروبلاگ
 
محمدکریمی درچه[0]

خبر مایه


اشاره ای کوتاه به اهمیت حج در اسلام

از منظر قرآن و روایات حج از اهمیت و جایگاه فوق العاده ارزشمندی برخوردار است، به طوری که توجه به این جایگاه ارزشمند حج، نقش بسزایی در ارج نهادن به این موهبت عظیم و پر برکت الهی دارد و همچنین موجب استواری و جدیت کامل در فراهم نمودن مقدمات لازم جسمی و روحی در جهت آماده شدن برای سفر به دیار وحی خواهد شد. حج آنقدر ارزشمند است که ثواب بی شمار دارد.


چنانچه پیامبر گرامى اسلام (ص) در مورد ثواب «حج» فرمودند: «...الْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَیْسَ لَهُ جَزاءٌ إِلَّا الْجَنَّةُ»[1]؛ پاداش حجّ مقبول، چیزى جز بهشت نیست. و همچنین ایشان در روایتی دیگر فرمودند: «... الْحَجَّةُ ثَوابُهَا الْجَنَّةُ...»[2]؛ پاداش حج بهشت است. آری! زمانی که انسان به حقیقت حج توجه نماید، حجی که تعظیم شعائر الهی است، حجی که ابعاد مختلف معنوی دارد، حجی که ترک آن گناه کبیره است، حجی که عامل پایداری اسلام است[3]، حجی که برائت از مشرکان است[4]، از تمامی دلبستگی ها رها می شود و جان خویش را پاک و مطهر می کند تا اینکه وجود مبارک خود را به خدای خود بسپارد و دائماً در محضر خدا و در پناه خدا باشد، و حقیقتاً بهشت برین جایگاه او خواهد بود. و در روایتی دیگر امام صادق (ع) در ارزش «حج» فرمودند: «....حِجَّةٌ خَیْرٌ مِنْ بَیْتٍ مَمْلُوءٍ مِنْ ذَهَبٍ یُتَصَدَّقُ بِهِ‏ حَتَّى‏ لَایَبْقَى‏ مِنْهُ شَىْ‏ءٌ»[5]؛ حجّ واجب، از خانه‏اى که مملوّ از طلا باشد، و تمام طلاهاى آن (تا مثقال ‏آخر) صدقه داده شود، بهتراست. و نیز فرمودند: «وَدَّ مَنْ فِى الْقُبُورِ لَوْ انَّ لَهُ حِجَّةً واحِدَةً بِالدُّنْیا وَ مَا فِیها»[6]؛ اسیران خاک دوست دارند که اگر مالک دنیا و آنچه در آن هست بودند، آن را با ثواب یک حج مبادله کنند. همچنین آمرزش گناهان در حج، دلیلی دیگر بر اهمیت و جایگاه والای حج است، چنانچه امام صادق(ع) فرمودند:«مَنْ أتَى الْکَعْبَةَ فَعَرَفَ مِنْ حَقِّنا وَ حُرْمَتِنا مِثْلُ الَّذی عَرَفَ مِنْ حَقِّها وَ حُرْمَتِها، لَمْ یَخْرُجْ مِنْ مَکَّةَ إِلَّا وَ قَدْ غَفَرَ لَهُ ذُنُوبَهُ، وَ کَفاهُ اللَّهُ ما یُهِمُّهُ مِنْ امْرِ دُنْیاهُ وَ آخِرَتِهِ»[7]؛ کسى که توفیق زیارت کعبه را پیدا کند، و همان گونه که حق و حرمت کعبه را مى‏شناسد (و آن را مراعات مى‏کند) حق و حرمت ما را نیز بشناسد (و مراقبت نماید) از مکّه خارج نمى‏گردد، مگر این که خداوند تمام گناهانش را مى‏آمرزد، و آنچه را در دنیا و آخرت در نظرش اهمّیت دارد، برایش فراهم مى‏سازد. و نیز فرمودند: «دُخُولُ الْکَعْبَةِ دُخُولٌ فِی رَحْمَةِ اللَّهِ وَ الْخُرُوجُ مِنْهَا خُرُوجٌ مِنَ الذُّنُوبِ مَعْصُومٌ فِیمَا بَقِیَ مِنْ عُمُرِهِ مَغْفُورٌ لَهُ مَا سَلَفَ مِنْ ذُنُوبِه‏»[8]؛ داخل شدن به کعبه دخول در رحمت خدا و بیرون شدن از آن خروج از گناهان است، و چنین کسى در باقى مانده عمرش از ارتکاب به گناه مصون و گناهان گذشته‏اش آمرزیده است. اهمیت دیگر حج در آن جایی است که پیامبر اکرم با وجود مشغله ها و سختی های فراوان، به دفعات زیادی در مراسم عظیم حج شرکت نموده اند. همچنین حج جامع چندین عبادت است، عبادتی که در آن نماز، غسل، وضو، طواف، سعی و... وجود دارد و همچنین نیازمند قصد قربت و خلوص نیت است و در غیر این صورت حج مورد قبول واقع نمی شود. بنابراین جهت بهره مندی حقیقی از این حج ارزشمند، بایستی جان خویش را از هم? زشتی ها خالی کرده و از هم? وابستگی های مالی و جانی دل کنده و با قلبی پاک و دلی مطمئن عازم این سفر معنوی شویم!



یادداشت ها:

1. صحیح بخارى، جلد 3، صفحه 2. 

2. وسائل الشیعه، جلد 10، ابواب العمرة، باب 3، حدیث 7.

3. وسائل الشیعه، جلد8، صفحه14. امام صادق (ع) می فرماید: «لا یزال الدین قائما ما قامت الکعبة» ؛اسلام برپا است تا زمانى که کعبه بر پا است.

4. سوره توبه، آیه3،«وَ أَذانٌ مِنَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ إِلَى النَّاسِ یَوْمَ الْحَجِ‏ الْأَکْبَرِ أَنَّ اللَّهَ بَرِی‏ءٌ مِنَ الْمُشْرِکِینَ وَ رَسُولُهُ ....».

5. تهذیب الاحکام، جلد 5، باب ثواب الحج، حدیث 7.

6. وسائل الشیعه، جلد 8، صفحه 77.

7. بحارالانوار، جلد 96، صفحه 62، حدیث 35. 

8. من لا یحضره الفقیه، ج‏2، ص: 206.